Saturday 6 May 2017

Mungkin Ya - bab 14

Bab 14

 

Di Malaysia

 

Tangan Mona ligat membungkus nasi lemak yang sudah dipesan oleh pelanggan. Amboi, skill kemahirannya masih utuh. Cantik dan kemas lipatannya, walaupun nasi sudah ditambah dengan sebiji telur dan satu keratan rendang ayam. Amy tersenyum melihat emaknya yang gigih memastikan bungkusan daun pisang tidak pecah.

Hendak harapkan Amy membungkus! Sebungkuspun dia mengambil masa hampir dua minit! Mana boleh? Setiap saat penting, untuk menjaga hati pelanggan. Tambah-tambah hari pertama berniaga. Jika asyik terbelek-belek, memikirkan cara membungkus yang baik, buat pembeli tertunggu-tunggu, mahu mereka cabut weh!

Alamatnya, esok gerai nasi lemak tidak dibuka, kerana pelanggan lari.

Itulah pasal, yang gatal mahu nasi berdaun pisang bagai! Bukankah senang guna bekas plastik bertutup. Bau daun pisang masih ada, malah lebih cepat. Ceduk nasi, taruh sambal dan yang lain-lain, akhir sekali tutup. Mudahkan! 

Tetapi pelanggan tidak mahu, mengada-ngada, mereka masih mahu mengekalkan tradisi, nasi lemak bungkus daun pisang.

Teringat Amy konsep kitar semula bekas yang ditontonnya di Majalah 3 baru-baru ini. Maksudnya, bukan yang menggunakan bekas-bekas terpakai digunakan semula. Maksudnya, pembeli sendiri yang membawa bekas mereka sendiri dan penjual hanya perlu mengisi nasi dan lauk mengikut kemahuan pelanggan.  Kelebihannya, pelanggan boleh terus makan di gerai atau membawa pulang makanan lebihan jika tidak habis.

Bukankah ini lebih praktikal?

Malah lebih jimat dan tidak membazir, betul tak?

Biasalah, perkara yang baik memang susah hendak dijadikan ikutan. Jika mahu menjadi ikutan, kena diviralkan dulu… Itulah kuasa alam maya.

Viral ah!

Cik Amirah, cuba simpan dulu apa sahaja cadangan awak tu!

Sekarang ini perlu pantas membungkus nasi lemak dengan daun pisang. Jangan pandai-pandai pula hendak menggunakan bekas pakai buang. Bekas itu yang melambak di tempat pembuangan sampah, malah lambat lupus. Tidak seperti daun pisang yang lupus dalam masa yang singkat.

Nampak tu! Itulah kelebihan menggunakan pembungkusan cara traditional.

Tetapi penggunaan bekas yang dibawa oleh pembeli sendiri itu memang patut digalakkan. Bilalah agaknya pelanggan akan mulakannya?

“Kak, tak cukup lagi sebungkus?” kata seorang remaja yang menunggu di hadapan Amy

“Ye ke dik? Ada berapa kat dalam beg plastik tu” tanya Amy lantas cepat-cepat membungkus satu lagi.

“Ya kak, saya pesan lapan bungkus. Yang ada tujuh je ni” katanya. Berkerut-kerut mukanya, kerana soalan Amy meragukan dirinya sendiri. Sekali lagi dikiranya.

Akhirnya dia puas hati, memang kurang satu bungkus lagi.

Terus Amy menghulurkan satu bungkus lagi mencukupkan bilangan yang kurang.

Itulah pasal! Asyik leka berangan. Nasib baik tidak berangan mendapat untung yang banyak setiap hari agar menjadi jutawan nasi lemak. Supaya boleh duduk sebaris dengan Dato’ Vida, Putih Qu Putih, Barulah Putih!!

Berangan seperti itu masih boleh dilayan lagi, jangan berangan seteruk Mat Jenin. Itu sudah parah.

 

***

 

Amy sebok mengira hasil jualan. Dia mengasingkan wang note kertas dengan duit syiling.

Plap, plup bunyi duit kertas yang dikira berkali-kali, hanya untuk memastikan setiap longgokan bernilai rm10, Begitu juga duit syiling, sudah disusunnya bagaikan Menara Buj Khalifa, setiap longgok juga bernilai RM10. 

“Mak, RM340.00 hasil jualan kita hari ini. Syukur. Ini belum tolak modal. Semalam Amy beli barang RM72, tidak termasuk beras” kata Amy kepada Mona yang duduk dihadapannya.

“Cukupkan RM100 untuk modal, termasuk gas masak” jawab Mona.

“Amy ambil RM100 modal dan RM100 lagi untuk modal esok.  Tinggal RM140, mak RM70 dan Amy RM70”kata Amy lagi.

“Bolehlah, syukuralhamdulillah.., “jawab Mona sambil tangan mencapai wang yang dihulur oleh anaknya, lalu diciumnya.

Rezeki ALLAH sudah aturkan bagi dirinya, rezeki kepulangan anak dan cucu-cucunya.

 

“Amy beli barang sebelum ambil budak-budak dari sekolah nanti. Emak rehatlah, penat tadi Amy nampak emak. Sudahlah bangun awal pagi..”kata Amy, tiba-tiba rasa simpati kepada emaknya.

“Tak pe Amy! Mak sudah biasa. Jika tidak berniagapun Mak sudah bangun. Sekurang-kurangnya sekarang ni ada hasil sikit”jawab Mona

“Emak tengok budak-budak tu pandai makan pedas. Bukan main lagi mereka makan nasi lemak pagi tadi”tanya Mona

“Dia orang sudah biasa mak. Di sanapun masakan orang Melayu Cape sama saje dengan masakan kita. Cuma resipinya lebih kepada cara orang Indonesia. Tapi tulah, kalau sudah rantau nusantara, kemana-mana sama sahaja. Bahannya  rempah, cili, santan!”jawab Amy

“Sesekali Amy masaklah masakan Cape, Teringin pula mak”kata Mona, mahu juga dia mengetahui rasa makanan selain dari makanan melayu yang biasa.

Amy senyum

“Boleh, insyallah” jawab Amy

Pandaikah si Amy memasak masakan Melayu Cape. Tujuh tahun di sana, tentu sudah pakar, jangan berdolak dalik kata tidak tahu pula.

Sungguh, Amy banyak belajar memasak masakan di sana, semata-mata untuk memenuhi selera dan menambat hati suami. Memikat hati suami melalui perutnya. Kononnya.

Tetapi apabila jodoh tidak panjang, pikatlah bagaimana carapun, tetap akan terlerai kasih jua.

Yang pastinya, Amy sudah mendapat ilmu tambahan dengan mengetahui masakan orang Melayu Cape. Ilmu yang berguna seumur hidupnya. Akan dipraktikkan sesekali agar dapat mengingatkan anak-anaknya bahawa salasilah keturunan mereka masih tertinggal di Afrika Selatan.

Itu janji Amy kepada dirinya, dia tidak sama sekali akan mengikis keseluruhan tradisi asal usul anak-anaknya. Separuh darah yang mengalir di badan mereka, masih mengalir darah lelaki dari negara bekas apartheid itu.

Tengok tu! Di dalam hatinya masih tertinggal cebisan Afrika Selatan yang Amy tidak kikis.

Amy! Lurutlah perasaan itu dan buang jauh-jauh. Sudah tidak ada keperluannya lagi untuk dikenang.

Betulkan begitu?

Sedangkan tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat derita…

No comments: